Imagistica

Avantajul principal al tehnologiei este aplicarea acesteia în științele medicale. Domeniul stomatologiei nu face excepție și continuă să evolueze în ritmul tehnologiei. Cu toate că multe instrumente convenționale sunt încă fiabile și utile pentru confirmarea diferitelor afecțiuni, este cert că soluțiile 3D au revoluționat precizia multor proceduri. Atunci când un specialist în domeniul stomatologic dispune de echipamente de scanare 3D, el poate analiza unghiurile, dimensiunile și măsurătorile imaginilor dentare cu precizie absolută. Astfel, poate confirma dacă un dinte va accepta o obturație sau dacă are nevoie de terapia canalului radicular după grosimea măsurătorilor smalțului oferite de imagistica 3D. De asemenea, se pot determina unghiurile exacte pentru procedurile de implant dentar și se pot planifica intervenții chirurgicale reconstructive care vizează întreagă gură. Detaliile oferite de imagistica 3D permit medicului stomatolog să fie mai încrezător cu privire la orice procedură dentară și rezultatele acesteia.

În comparație cu alte tehnologii de diagnosticare, imagistica dentară 3D oferă mai multe beneficii, inclusiv limitarea radiațiilor, timp redus de scanare, proceduri non-intruzive, imagini detaliate, acuratețea diagnosticului și evaluarea calității osoase. Dimensiunea fasciculului principal de raze X produs folosind scanere 3D ajută la limitarea radiației doar în zona vizată, ceea ce reduce la minimum expunerea inutilă la radiații. Scanarea 3D poate capta toate imaginile scanate din toate unghiurile într-o singură rotație care durează aproximativ 10 secunde pentru o scanare regională sau 20-40 de secunde pentru o radiografie completă a gurii, ceea ce nu numai că reduce timpul necesar pentru scanare, dar totodată elimină riscul defectelor de imagine cauzate de mișcarea naturală a pacientului.

Scanarea 3D emite mult mai puține radiații în comparație cu scanările 2D, plus că este mai bine focalizată pentru a reduce răspândirea radiațiilor și pentru a îmbunătăți calitatea imaginii. Astfel, scanarea 3D reduce riscurile asociate cu expunerea prelungită și repetată la radiații, cum ar fi tulburări de vedere, tumori maligne și alte riscuri pentru sănătate.

Spre deosebire de scanările 2D tradiționale în care pacientul trebuie să muște o matriță, scanarea 3D scanează întregul cap fără a fi necesară mușcarea unei matrițe, ceea ce este deosebit de util în special în cazul pacienților cu sensibilitate a gingiilor sau a dinților, în cazul pacienților cu nevoi speciale, precum și în cazul copiilor. Cu o singură scanare 3D, dentistul beneficiază de mult mai multe detalii în comparație cu o radiografie 2D convențională. Imaginea arată patologia, musculatura, nervii, infecțiile și multe altele, permițând dentistului să trateze în mod corespunzător problemele sinusurilor asociate cu dinții, să planifice în mod corespunzător extracțiile, implanturile și terapia canalului radicular și, în general, să ofere diagnostice mai precise și să planifice tratamente personalizate. Cu scanarea 3D, se poate evalua calitatea țesutului osos subiacent pentru planificarea tratamentului. Acest lucru este deosebit de important pentru plasarea implantului dentar când este necesar să existe suficient os înainte de începerea tratamentului.

Avantajele pe care le oferă scanarea 3D
  • Expunere redusă la radiații
  • Timp redus de scanare
  • Procedură confortabilă
  • Siguranță pentru femeile însărcinate
  • Imagini detaliate
  • Costuri scăzute pentru pacient
  • Depistarea rapidă a afecțiunilor orale

Acuratețea diagnosticului este unul dintre avantajele principale ale scanării 3D. Mai exact, imagistica 3D poate surprinde probleme care altfel ar trece neobservate cu scanările 2D, deoarece scanarea 3D poate diferenția între diferite tipuri de țesut. Cu imagistica 3D, se poate vizualiza și identifica în mod corespunzător patologia, infecțiile, disfuncțiile articulare și anatomia anormală a sinusurilor pentru un diagnostic precis și o planificare atentă a tratamentului.

Call Now Button