Profilaxie

Foarte multe persoane nu știu cât de importantă este o bună sănătate orală pentru calitatea stării generale de sănătate. De-a lungul timpului, numeroase studii au stabilit o legătură puternică între sănătatea orală și starea generală de sănătate. Asta înseamnă că o igienă orală deficitară poate afecta sănătatea generală a întregului corp.
Milioane de bacterii se dezvoltă necontenit în gură, motiv pentru care este esențială o rutină adecvată de igienă orală, pentru a vă menține gura sănătoasă și curată. În absența unui regim corespunzător de igienă dentară, gura poate deveni un loc de reproducere pentru bacterii dăunătoare, crescând astfel riscul de infecții bucale. Neglijați, acești microbi pot pătrunde în tractul digestiv și în tractul respirator, acolo unde pot provoca daune semnificative. Studiile au arătat că bacteriile bucale și inflamația severă a gingiilor sporesc riscul de îmbolnăvire a unei persoane.

Din regimul corespunzător de igienă orală nu trebuie să lipsească detartrajul profesional efectuat odată la 6 luni. Pe de o parte, detartrajul are rolul de a menține zâmbetul strălucitor și sănătos, iar pe de altă parte, are un impact pozitiv asupra sănătății generale. Pe termen lung, detartrajul oferă o serie de beneficii, printre care eliminarea tartrului, prevenirea pierderii dinților, prevenirea pătării dinților și a cariilor, precum și detectarea precoce a cancerului oral.

În timp ce periajul și folosirea aței dentare reprezintă o parte integrantă a igienei bucale zilnice, detartrajul profesional permite dentistului să inspecteze starea sănătății bucale a pacientului, iar în cazul depistării unei probleme dentare, se va asigura o intervenție imediată pentru a se preveni astfel complicațiile.

Periajul simplu și folosirea aței dentare nu pot îndepărta placa acumulată în zonele greu accesibile. În cele din urmă, placa se întărește și devine tartru, iar periajul simplu nu o poate îndepărta. Medicul dentist folosește instrumente speciale pentru a elimina complet placa și tartrul de-a lungul liniei gingiilor și din locurile greu accesibile. Când placa nu este îndepărtată, aceasta se poate deplasa către gingie și poate distruge osul maxilarului care oferă stabilitate dintelui. Prin urmare, dintele slăbește și există riscul să îl pierdeți. Pentru a reduce riscul de pierdere prematură a dinților, pacienții sunt sfătuiți să respecte întotdeauna un regim zilnic de igienă orală și să se prezinte la un detartraj profesional odată la 6 luni. Totodată, detartrajul previne pătarea dinților. Petele dentare sunt obișnuite în rândul persoanelor care consumă ceai, cafea și vin. Prin îndepărtarea petelor acumulate, detartrajul profesional menține zâmbetul strălucitor. Deși în prezent există tot felul de metode la domiciliu pentru albirea dinților și pentru eliminarea petelor, acestea implică riscuri foarte mari, pe care adesea pacienții nu le cunosc. Pe lângă beneficiile pe care le asigură detartrajul profesional, medicul dentist oferă pacienților sfaturi utile despre menținerea dinților albi și sănătoși. Un beneficiu semnificativ pe care îl oferă detartrajul regulat are legătură cu prevenirea cariilor. Bacteriile care se dezvoltă în placă produc substanțe acide care dăunează smalțului dentar, conducând la apariția cariilor. În timp ce periajul și folosirea aței dentare mențin dinții curați, igiena orală de acasă nu poate asigura același nivel de curățare pe care îl oferă detartrajul profesional.

Beneficiile detartrajului regulat
  • Eliminarea completă a tartrului
  • Prevenirea pierderii dinților
  • Eliminarea petelor dentare
  • Prevenirea cariilor
  • Detectarea precoce a cancerului oral
  • Susținerea stării generale de sănătate
  • Îmbunătățirea aspectului zâmbetului

În cele din urmă, detectarea precoce a cancerului oral este un alt beneficiu pe care îl oferă detartrajul profesional efectuat cu regularitate. Cancerul oral este o afecțiune care pune în pericol viața pacientului, mai ales atunci când nu este detectat în stadiul incipient. Detartrajul profesional permite medicului dentist să examineze gura pacientului și să depisteze orice semne și simptome precoce ale bolii.

Call Now Button